Cementlap régen és ma

Enyhe káposztaszag, gangon kopogó bőrcipő, prakker csattogása a perzsaszőnyegen – letűnt korok pesti bérházainak hétköznapi élete.

Míves kovácsoltvas korlát, kristálycsillár, thonet-szék és a mettlachi – a polgári lakberendezés mindennapos kellékei a XIX. században.

Pedig a cementlap lenyűgöző formavilága és forradalmi technológiája eredetileg a francia paloták fényűzését volt hivatott kommunikálni.

Onnan indult a városi bérházakba, hogy azután a XXI. században újra felkerekedjen, és luxuslakásokba, trendi éttermekbe érkezzen világszerte.
Cementlap régen és ma

A cementlap egyszerre tud barátságosan-ismerősen régi lenni és pezsdítően mai, éppen annyira patinás, amennyire modern. Őrzi a hagyományt, és bekeretez mindent, ami új. Kézműves múltját tekintve a cementlap ma a vintage-stílus alapja, az urbánus loft-lakások lényege, a drága hand-made luxusa.

 

A cementlap mintázata meghatározó, stílusa felismerhető. Nem hivalkodik ugyan, de aláhúz mindent, amivel kapcsolatba kerül. A karakteres indák, erőteljes virágos motívumok, a növényi ornamentika jó barátságban van szecessziós elemekkel, és a bauhaus határozott, geometrikus vonalaival egyaránt. Támogatja a műemlék felújítást és a kortárs építészetet is. Odaáll mindenhová, ami kreatív és egyedi. A cementlap sosem hivalkodik, jellemző földszíneivel kirajzolódó motívumai egymással szabadon kombinálhatóak, és ennek köszönhetően a cementlapban rejlő lehetőségek száma végtelen – ahány ház, annyi megoldás rejlik benne.


A mai modern cementlap-hatású kerámia burkolatok előnye:

 

  • Kül-, és beltérben egyaránt kiválóan teljesít, mert anyaga gres kőporcelán. Így lesz a mai modern  cementlap kopásálló, fagyálló, megbízható magas minőség.
  • A kerámia alapanyagnak még egy nagy előnye van a régi hagyományos cementlapokkal szemben; burkolás után már nem igényel további felületkezelést sem.
  • A cementlapgyártás egyszerű hagyományaira alapozott modern technológia lehetővé teszi, hogy a lapok vastagsága mindössze 9-10 mm legyen, így a súlyuk könnyebb, de könnyebben is kezelhetőek.
  • Ez a lapvastagság lehetővé teszi, hogy korunk cementlapja kényelmesen kombinálható legyen másfajta csempével, vagy bármilyen padló burkolattal, matt vagy fényes felületekkel. Így lesz a hagyományos cementlapból fények, hangulatok, bravúros terek ideális és praktikus kísérete – most és mindörökké.

Régen óriási összefüggő felületek burkolását könnyítette meg ez a patchwork-jellegű burkolat, soknégyzetméternyi padlón futott és szépen követte akár az íveket is. Ma inkább dekorál, kisebb felületeket emel ki a térből, mondanivalóval bíró falszakaszokra irányítja a tekintetet – óvatosan bánunk vele, pedig bátrabban is lehetne. A régi cementlap jellemző mérete a 20x20 cm, ezt gyártják ma is. A hagyományos méretrendtől csak azok a designer cégek tértek el, akik nagy és mégnagyobb méretben, ultramodern formavilággal értelmezték és kreálták újra a cementlapok jólbevált hangulatát.